WhatsApp’a uygun bir alternatif olduğu kanıtlanan ve başlangıcından bu yana reklamsız kalan popüler mesajlaşma uygulaması Telegram, yakında reklamları görecek. Telegram’ın 500 küsur milyon kullanıcısını reklamlara açma kararı, Telegram’ın kurucusu Pavel Durov tarafından uzun bir blog gönderisinde açıklandı.
Binlerce Telegram kullanıcısına da gönderilen blog gönderisinde Pavel, uygulamanın geliştirilmesine dönüp bakıyor ve ayrıca Telegram için gelecek planlarının neler olduğu hakkında konuşuyor. Ayrıca gönderiyi, bir zamanlar uzak durulan bir kelimeyi sunmanın arkasındaki mantığı haklı çıkarmak için kullanıyor.
Durov, mevcut Telegram kullanıcılarına, kendilerini reklamlara açmalarına rağmen, bunların tamamen göze çarpmayan bir şekilde uygulanacağına dair güvence vermeye devam ediyor. Ayrıca, birkaç yıl önce Facebook tarafından 19 milyar dolara satın alınan WhatsApp’ın aksine, Telegram’ın bağımsız bir varlık olarak kalmaya devam edeceği gerçeğine özel bir önem veriyor.
Ayrıca, Telegram’ın neden dünya çapında 500 milyonun üzerinde bir kullanıcı tabanına sahip olan devasa operasyonu yürütmenin maliyetini karşılamaya devam edebilmeleri için kendisini reklamlara açmaktan başka seçeneği olmadığını açıklamak için de blog gönderisini kullanıyor.
Durov, artık sohbet pencerelerinde veya grup mesajlarında reklam afişlerinden korkanlara, insanlar arasındaki iletişimin reklamsız kalacağını ve doğrudan mesajlarda ve gruplarda uygulama görüntülenmeyeceğini açıkça belirtiyor. Bunun yerine Telegram, uygulamasının geç sosyal ağların popülaritesini artıran bir alanına odaklanacak.
Telegram kanalları bir süredir reklam içeriyor
Durov, Telegram’ın ‘bire çok’ kanallarının nasıl milyonlarca aboneye sahip olduğunu ve uygulamanın mesajlaşma bileşeninin aksine, bu kanalların bir sosyal ağ boyutu olduğunu ekliyor. Aslında bu kanalları Twitter beslemeleriyle karşılaştırdı. Durov, bu kanalların çoğunun zaten üçüncü taraf platformları kullanan reklamlara sahip olduğunu ve hatta bu kanalların sahipleri tarafından para kazanmak için kullanıldığını söylüyor.
Daha da kötüsü? Bu reklamların çoğu normal mesajlar gibi görünür ve doğaları gereği müdahalecidir. Telegram bu sorunu çözmeyi hedefliyor ve bunun yerine halka açık bire çok kanalları için kendi reklam platformlarını oluşturacak. Telegram ayrıca, bu reklamların kullanıcı dostu olmasını sağlayacaklarını, gizliliğe saygı duyacaklarını ve aynı zamanda sunucuların ve trafiğin maliyetlerini karşılamalarına izin vereceklerini söylüyor.
Durov’un hala kendi cebinden ödediği bildirilen Telegram’ın masraflarını karşılamanın yanı sıra, yeni gelir kaynağının da topluma fayda sağlaması amaçlanıyor. Örneğin, kanal sahipleri daha fazla trafik alabilir ve çıkartma yaratıcıları bunları yayınlamak için daha fazla para kazanabilir.